Slik lykkes du med listverk

Hvis du har litt innsikt i bygningshistorie, kan du fort tidfeste et hus på listverket.

Listprofiler og utforming har nemlig alltid forandret seg med moteretningene, derfor må du være bevisst på hva slags listverk du velger når du skal skifte ut det gamle. Listverket er et interiørelement som understreker og fremhever byggestilen.

I et rom er det ikke mange lister som skal kappes, men det er desto viktigere å kappe dem nøyaktig i hjørnene. Et nyttig hjelpemiddel så lenge listene ikke er for brede eller du har ganske enkle vinkler å tilpasse, er en gjærekasse. Du vil imidlertid fort finne ut at en gjæringssag gjør oppgaven enda enklere mer presis, særlig hvis vinklene er litt ukurante. Sannheten er at litt unøyaktigheter i byggingen forekommer, og at et hus skyver litt på seg over år. Derfor kan det gjerne være at enkelte hjørner ikke er helt rette, og at du må tilpasse vinklene deretter.

Hvis du skal innrede et helt hus eller en hytte, vil vi råde deg til å kjøpe en elektrisk gjæringssag. Den gir deg nøyaktige og raske snitt, og er et solid bevis på at godt verktøy er halve jobben.

Lister som er bredere enn 50 mm skal spikres med to og to spiker, én mot overkant og én mot underkant. Avstanden mellom spikerslagene skal være høyst 60 cm. Vi anbefaler at spikerlengden gir 2/3 feste i underlaget, og gir du spikeren et hammerslag på spissen før spikring, unngår du sprekkdannelse. Husk at hardheten varierer; furulister er myke, mens eikelister er harde. I tillegg til spikring bør du lime listen i skjøtene.
En god idé er dessuten å behandle listene før du setter dem opp, da sparer du mye arbeid og mange meter maskeringstape. Har du valgt eikelister kan du i stedet for spiker benytte dekorstifter der hodet er ment å synes.

Adresse

Kaland Trelast AS
Keilevegen 45
5953 Fonnes

Kontakt info.

Telefon: 56 16 82 60
E-post: firmapost@kaland-trelast.no

bg Image
Back to top